Bent u de trotse eigenaar van de vakantiewoning in Nederland of overweegt u om hier een vakantiewoning aan te schaffen? Weet dan dat u de btw niet zonder meer kunt terugvragen maar dat dit afhankelijk is van de manier waarop u de vakantiewoning inzet.

Eigen gebruik

Is de vakantiewoning alleen voor eigen gebruik, dan kunt u de btw op de vakantiewoning niet bij de Belastingdienst terugvragen.

(Gedeeltelijke) verhuur

Dit kan anders zijn, als u de vakantiewoning ook (gedeeltelijk) verhuurt. Als de verhuur zodanig is dat sprake is van exploitatie van een vermogensbestanddeel om duurzaam opbrengsten te verkrijgen, kunt u (een deel van) de btw terugvragen. Wordt de vakantiewoning voor minimaal 140 dagen per jaar verhuurd, dan  is hiervan volgens de Belastingdienst in ieder geval sprake.

Tip:
Wordt voor minder dan 140 dagen verhuurd, dan kan nog steeds sprake zijn van aftrek van btw. De Belastingdienst zal hier echter niet zonder meer mee akkoord gaan. Overleg hierover met onze adviseurs.

Hoeveel btw terugvragen?

Als u de vakantiewoning ook zelf gebruikt, kunt u niet alle btw terugvragen. Een voorbeeld: u koopt in 2017 een vakantiewoning van € 145.200 (inclusief € 25.200 btw). U gebruikt deze woning voor 20% zelf. De overige tijd wordt de woning verhuurd. U kunt in 2017 dan 80% (€ 20.160) btw terugvragen.

Let op!
Als u btw terugvraagt, moet u ook 6% btw over de verhuur berekenen en afdragen aan de Belastingdienst. U moet zich daarom voor de btw registreren bij de Belastingdienst.