Het kindgebonden budget is voor 2023 extra omhoog gegaan. Deze verhoging geldt voor elk kind. Alleenstaande ouders krijgen hier bovenop een extra verhoging van maximaal € 356 per jaar. Ook is de vermogensgrens tot wanneer u recht heeft op deze tegemoetkoming naar boven bijgesteld.

Kindgebonden budget

Kindgebonden budget verhoogd

Het kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. U krijgt het kindgebonden budget naast de kinderbijslag. Meestal hoeft u om het kindgebonden budget te ontvangen, niets te doen. Als u namelijk al een toeslag krijgt van de overheid, zoals bijvoorbeeld zorg- of huurtoeslag, krijgt u automatisch het kindgebonden budget als u hier recht op heeft.

Ontvangt u geen toeslagen, maar bent u wel van mening dat u recht heeft op het kindgebonden budget? Dan kunt u dit ook zelf aanvragen bij de Belastingdienst.

Afhankelijk van inkomen

De hoogte van het kindgebonden budget is onder meer afhankelijk van uw inkomen en dat van uw partner. Vanwege de verhoging van het wettelijk minimumloon wordt ook het drempelinkomen verhoogd en krijgt u dus meer kindgebonden budget bij hetzelfde inkomen ten opzichte van vorig jaar. Boven het drempelinkomen wordt het kindgebonden budget namelijk verminderd.

Vermogensgrens verhoogd

U krijgt geen kindgebonden budget als uw vermogen meer bedraagt dan de vermogensgrens. Die ligt voor 2023 op € 127.582 (2022: €120.020). Heeft u een partner, dan mag uw gezamenlijke vermogen niet meer bedragen dan € 161.329 (2022: €151.767).