Het griffierecht voor civiele zaken in eerste aanleg wordt gewijzigd. Nu betalen ondernemers voor een vordering tussen de € 500 en € 5.000 nog € 486 aan griffierechten. Dat wordt straks € 204, respectievelijk € 306 als de ondernemer een rechtspersoon is, zoals een bv.

Let op! Het betreft nog een conceptwetsvoorstel.

Griffierecht beter in verhouding tot vordering

JuridischHet wetsvoorstel zorgt ervoor dat het te betalen griffierecht meer in verhouding komt te staan met de hoogte van de geldvordering. Dit betekent dat het griffierecht voor civiele procedures voor geldvorderingen van € 500 tot € 5000 daalt en dat het griffierecht voor geldvorderingen van € 5.000 en meer stijgt. Het griffierecht voor geldvorderingen tot € 500 blijft gelijk.

Verlaging drempel

Doel van de wijziging is de verlaging van de drempel om een zaak aan de rechter voor te leggen. Met name als het om kleine bedragen gaat vormt het te betalen griffierecht daarvoor een obstakel.

Incassoprocedures

Tevens komt het wetsvoorstel particulieren tegemoet die een incassoprocedure hebben verloren. Zij moeten thans vaak het hoge griffierecht van de procederende wederpartij vergoeden. Met name bij kleinere bedragen pakt dit onredelijk uit.