Voor het eerst is in een cao een vergoeding opgenomen voor zzp’ers. In de cao voor architecten is de vergoeding bepaald op 150% van het salaris van een vergelijkbare architect in loondienst.

Kabinetsplannen

PersoneelDe afspraak speelt in op de kabinetsplannen om de arbeidsvoorwaarden voor zzp’ers te verbeteren. Zo kan tegenwoordig zekerheid verkregen worden over de arbeidsrelatie door te werken met zogenaamde modelovereenkomsten die men kan laten goedkeuren door de Belastingdienst. Ook werkt het kabinet aan een wetsvoorstel ter introductie van een minimumtarief voor zzp’ers.

Compensatie

De 50% extra die een zzp’er meer ontvangt, is ten eerste bedoeld als compensatie voor het niet ontvangen van vakantiegeld. Tevens is het bedoeld voor een verzekeringspremie voor een uitkering bij ziekte, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Ook houdt de extra beloning rekening met het feit dat de zzp’er zelf voor zijn pensioen moet zorgen.

Fiat ACM

Eerdere pogingen de vergoeding voor zzp’ers op te nemen in de cao, liepen vast op weerstand van de kant van de ACM (Autoriteit Consument en Markt). Deze organisatie heeft de prijsafspraken inmiddels echter goedgekeurd.

Kosten onduidelijk

Het is nog onduidelijk wat de nieuwe cao-bepaling de branche extra gaat kosten.