Als u als ondernemer nog in 2019 een milieuvriendelijke auto aanschaft, heeft u met zekerheid nog recht op de milieu-investeringsaftrek (MIA). Betreft de aankoop een personenauto op waterstof, dan heeft u ook recht op de Vamil (willekeurige afschrijving milieu-investeringen). Voor 2020 is dit nog niet bekend.

Elektrische auto

Milieuvriendelijke autoVoor een volledig elektrische auto krijgt u dit jaar nog 27% milieu-investeringsaftrek over maximaal € 40.000 van het investeringsbedrag. Een oplaadpaal op uw eigen terrein komt voor 36% in aftrek via de MIA. Ook komt u voor de Vamil in aanmerking.

Minimum van € 2.500

Voor de MIA en Vamil geldt een minimum van € 2.500. Bij een oplaadpaal die goedkoper is kunt u toch voor de MIA en Vamil in aanmerking komen, als u de oplaadpaal samen met de elektrische auto aanmeldt.

Waterstofpersonenauto

Een personenauto op waterstof komt in aanmerking voor 36% MIA en voor de Vamil-afschrijving over maximaal 75% van de investeringskosten, beide tot een maximum van € 50.000.

Let op! U heeft voor beide soorten auto’s geen recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

Aangaan van verplichtingen

U krijgt recht op de MIA en Vamil in het jaar waarin u de investeringsverplichting aangaat, in de regel dus wanneer u het contract van de bestelling tekent. Is uw auto nog niet direct leverbaar en kunt u deze dus ook nog niet in gebruik nemen, dan verschuiven de MIA en Vamil naar volgende jaren.

Let op! U kunt dit voorkomen door een deel van de investering al te betalen. Voor nog niet in gebruik genomen bedrijfsmiddelen geldt dat u de MIA krijgt tot maximaal het bedrag dat u betaald heeft en tot dit bedrag mag u ook vervroegd afschrijven.

Let op! U moet het bedrijfsmiddel binnen een jaar in gebruik nemen of minstens 25% van het investeringsbedrag betalen, anders raakt u de MIA en Vamil weer kwijt.

Heeft u vragen over de MIA en Vamil als het gaat om milieuvriendelijke auto’s, neem dan contact met ons op.