Over een aantal maanden moet het vakantiegeld worden uitbetaald. Mag u dit opschorten om u zo wat financiële armslag te geven?

Wat zegt de wet?

PortemonneeEen werknemer heeft uiterlijk in de maand juni recht op uitbetaling van vakantiegeld, zo staat in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WMM). In veel cao’s en individuele arbeidsovereenkomsten is echter bepaald dat de uitbetaling in de maand mei plaatsvindt. Voor werknemers met een klein contract en oproepkrachten is het vakantiegeld vaak een apart onderdeel van het salaris en wordt per betaalperiode van een maand of vier weken uitbetaald.

Vakantiegeld later betalen?

De vakbond FNV heeft inmiddels aangegeven bereid te zijn om, in situaties waar de nood erg hoog is, te praten over het opschorten van de uitbetaling van vakantiegeld. De WMM bepaalt dat het in een schriftelijke overeenkomst of publiekrechtelijke regeling is toegestaan van de hoofdlijn kan worden afgeweken dat uiterlijk in de maand juni het vakantiegeld moet worden betaald. Wel geldt dat het vakantiegeld minimaal één keer per kalenderjaar moet worden uitbetaald.

Vakantiegeld ook in nieuwe regeling NOW?

De vraag over het vakantiegeld hangt ook samen met meer duidelijkheid over de exacte voorwaarden van de door het kabinet toegezegde Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). Op dit moment is het helaas nog niet bekend of u als werkgever het vakantiegeld gecompenseerd krijgt als onderdeel van de loonsom. Zodra er meer bekend is over de NOW-regeling laten wij u dit weten.