Het gaat goed, je omzet groeit maar je liquiditeiten blijven achter en ineens kun je de belastingen en leveranciers niet meer betalen. Ik ga hier in op 7 valkuilen die ik vaak tegenkom bij klanten. Goede kans dat 1 of meer van deze valkuilen bij jouw onderneming spelen.

1 Te weinig marge

Een veel voorkomend probleem. Ondernemers maken graag veel omzet, maar zijn zich niet altijd bewust van de kostprijs. Voor je het weet verkoop je tegen een te lage prijs en verdien je onderaan de streep niets.

Zorg dat je exact per product en klant weet wat je verdient. Alleen zo kun je bijsturen als het nodig is.

2 Slecht debiteurenbeheer

Verkopen is mooi, maar zonder op tijd betalende klanten hou je het niet lang vol. Op papier heb je misschien een mooie winstgevende onderneming, maar op je bankrekening blijkt daar niets van.

Zorg dat je heldere betalingsafspraken maakt en hou je klanten daar ook aan met een vast proces voor debiteurenbeheer.

3 investeringen uit werkkapitaal

Het kan een fijn gevoel geven investeringen direct uit eigen middelen te betalen. Dat geld zet je dan wel voor langere tijd vast en kun je niet meer gebruiken om voorraden en debiteuren mee te financieren.

Zorg dat je voldoende werkkapitaal vrij houdt en financier bedrijfsmiddelen. Financial lease is een mooie oplossing hiervoor.

4 Onnodige investeringen

Ondernemers zijn gevoelig voor mooie zaken, zoals bijvoorbeeld auto’s. Kijk uit voor “boys and their toys” investeringen.

Wel mooi, maar lang niet altijd nodig. Ook hier gaat elke geïnvesteerde euro direct ten laste van het werkkapitaal.

Zorg dat je bedrijfsmiddelen niet te snel vervangt maar alleen als dat echt nodig is.

5 te zware financieringslasten

Het kan gebeuren dat je cashflow steeds op gaat door financieringslasten. Bijvoorbeeld door een te korte looptijd of te hoge rente.

Zorg voor een juiste looptijd die past bij de investeringen. Let op aangeboden rentetarieven voor verschillende perioden. Goede afstemming vooraf kan veel problemen voorkomen.

6 overvallen door belastingaanslag

Meer omzet en meer winst betekent meer belasting betalen. Veel ondernemers gaan leven naar wat er binnen komt en vergeten daarbij dat er ook nog belasting betaald moet worden.

Zorg voor een goede begroting en hou je administratie altijd up to date, zodat je steeds weet wat je al hebt verdiend en nog verwacht te verdienen. Laat je voorlopige aanslag aanpassen om verrassingen achteraf te voorkomen.

7 te hoge privé uitgaven

Sommige ondernemers maken teveel geld op. Omdat ze vinden dat ze er recht op hebben, ter compensatie naar hun gezin voor het altijd werken of om een privé hobby te financieren. Met name dat laatste kan een succesvolle onderneming kapot maken.

Zorg dat je met beide benen op de grond blijft en wen jezelf aan een vast netto salaris waarvan je privé moet leven.

Corlin van Oeveren

Ik coach ambitieuze ondernemers die:

  • Met hun onderneming tussen 1 en 10 miljoen omzetten
  • Serieus werk willen maken van vermogensgroei
  • Financiële onafhankelijkheid nastreven bij hun groeistrategie, behalen van gestelde doelen en bereiken van financiële onafhankelijkheid.

Voor deze ondernemers hebben wij een unieke aanpak ontwikkeld voor een volledig ingerichte finance functie die hun onderneming echt verder helpt.

Benieuwd naar mijn aanpak?

Stuur mij dan een bericht, vertel wat over je onderneming en wat jij wil bereiken.

1