Cashflow Forecasting Blog VO Accountants

De belangrijkste financiële exercitie voor jouw bedrijf

Wij helpen ondernemers met winstoptimalisatie, cashflow management & hun groeistrategie.

In onze optiek is een cashflow forecast onmisbaar voor iedere MKB-er die meer grip wil hebben en gericht doelen nastreeft.

Een aantal redenen waarom MKB-ondernemingen een cashflow forecast moet hebben:

  • Het laat je Burn Rate zien (wat geef je uit en wat komt er binnen) en je Runway (hoeveel maanden geld heb je nog)

  • Het helpt bij het nemen van beslissingen of u aanvullende financiering nodig heeft (voordat het te laat is)

  • Het helpt je om scenario’s te te maken zoals het aannemen van extra personeel, het investeren in je kantoor etc.

  • Het helpt je een groter beeld te krijgen – kijken naar huidige of historische gegevens is gewoon niet genoeg, je moet ook analyseren wat er gaat komen en waar de risico’s liggen

Helaas hebben maar heel weinig MKB-ers een werkende cashflow forecast. De MKB-ers die ik spreek hebben meestal een paar oplossingen geprobeerd, maar hebben het nooit helemaal werkend gekregen. Zonde, want een cashflow forecast zegt zoveel meer dan een resultatenprognose!

Daarom hier een paar tips voor succesvolle cashflow forecasting voor jouw bedrijf:

Start met een spreadsheet

je hoeft niet direct te investeren in een softwaretool. Begin met een eenvoudig spreadsheet met datum, beschrijving, bedrag & banksaldo als kolommen (feitelijk een kopie van je bankafschrift). Voeg toe wat je weet in termen van zowel betalingen (automatische incasso’s, doorlopende opdrachten, lonen, bevestigde leveranciersbetalingen) als ontvangsten (bevestigde klantbetalingen). Begin vervolgens met het voorspellen van (periodieke) uitgaven en inkomsten.

Maak een 13 weken forecast

Je hoeft geen dagelijkse voorspelling te hebben die maanden duurt. Hoe verder je in de tijd kijkt, hoe minder nauwkeurig (en dus minder relevant) je voorspelling zal zijn. Voor de meeste MKB-ers is een 13 weken casfhflow forecast meer dan voldoende om een beeld te krijgen van de verwachte cashpositie.

Maak cashflow forecasting een vaste routine

Ruim wekelijks op een vast moment tijd in om de cashflow forecast en de werkelijke inkomsten en uitgaven te analyseren. Pas de cashflow forecast aan waar nodig. Op deze manier ontwikkel je vanzelf een rolling 13 weken cashflow forecast.

Analyseer wat de cashflow forecast je vertelt

Na verloop van tijd zul je beter worden in het interpreteren van de prognose, het verfijnen van de wekelijkse updates en vooral het nemen van beslissingen over wat de gegevens je vertellen. Je zult zien je meer controle krijgt over je financiën en dat de cashflowprestaties aanzienlijk verbeteren.

De volgende stap

De praktijk wijst uit dat het eenmalig maken van een eenvoudige cashflow forecast in Excel best lukt.

Vaak gaat het echter mis bij het ontwikkelen van een vaste routine is mijn ervaring. Dat is zonde van de inspanning aan de voorkant en een gemiste kans.

Wil je echt werk maken van cashflowmanagement en winstoptimalisatie?

Neem dan contact op met ons. Wij helpen je bij de opzet van de cashflow forecast en houden je scherp. Zo ga jij je cashflow en winst gegarandeerd verbeteren!

Corlin van Oeveren

Ik coach ambitieuze ondernemers die:

  • Met hun onderneming tussen 1 en 10 miljoen omzetten
  • Serieus werk willen maken van vermogensgroei
  • Financiële onafhankelijkheid nastreven bij hun groeistrategie, behalen van gestelde doelen en bereiken van financiële onafhankelijkheid.

Voor deze ondernemers hebben wij een unieke aanpak ontwikkeld voor een volledig ingerichte finance functie die hun onderneming echt verder helpt.

Benieuwd naar mijn aanpak?

Stuur mij dan een bericht, vertel wat over je onderneming en wat jij wil bereiken.

1