De media staan er vol van: uitgelekte plannen voor de belastinghervormingen waaronder een btw-verhoging voor honderden producten en diensten. De hoofdlijnen van de belastingherziening worden binnenkort officieel naar buiten gebracht. We houden u hiervan op de hoogte.
- Einde voordeel personeelslening eigen woning
- Betere bescherming voor erfgenamen
- AOW-leeftijd definitief versneld omhoog
- Lagere transitievergoeding voor kleine werkgever
- Kort nieuws & Tips
1. Einde voordeel personeelslening eigen woning
Er komt een einde aan de nihilwaardering van het rentevoordeel van een personeelslening voor de eigen woning. Deze wordt naar alle waarschijnlijkheid afgeschaft per 1 januari 2016. Vanaf volgend jaar is het rentevoordeel gewoon belast.
Personeelslening
Als werkgever kunt u een lening verstrekken aan uw werknemer. Betaalt deze werknemer vervolgens minder rente over de personeelslening dan bij een kredietverlener of geen rente, dan is sprake van een rentevoordeel. Dit rentevoordeel is belast, maar niet als de werknemer de lening gebruikt voor het kopen, onderhouden of verbeteren van zijn eigen woning. Dan geldt voor het rentevoordeel in de werkkostenregeling een nihilwaardering.
Deze nihilwaardering vervalt naar alle waarschijnlijkheid per 1 januari 2016. Dan is het rentevoordeel van de personeelslening voor de eigen woning belast bij uw werknemer. Het eigenwoningrentevoordeel mag u ook niet als eindheffingsbestanddeel aanwijzen. En dit laatste geldt ook voor de kosten van een personeelslening voor de eigen woning.
De huidige nihilwaardering voor het rentevoordeel van een personeelslening voor de aanschaf van een fiets, elektrische fiets of elektrische scooter blijft wel bestaan.
Let op!
Het afschaffen van de nihilwaardering voor het rentevoordeel op een personeelslening voor de eigen woning is nog niet definitief. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog instemmen met deze maatregel.
naar boven
2. Betere bescherming voor erfgenamen
Wat te doen met een onverwachte schuld uit een erfenis? Die valt toch vaak rauw op het dak van de nabestaanden, die hierdoor in de financiële problemen kunnen komen. Daarom is er een nieuw wetsvoorstel ingediend om erfgenamen beter te beschermen tegen schulden uit de nalatenschap. Ook de regels rondom zuivere aanvaarding worden verduidelijkt.
Het wetsvoorstel ‘Bescherming erfgenamen tegen schulden’ pakt twee problemen aan:
- Het onbewust zuiver aanvaarden van een nalatenschap zonder weloverwogen beslissing.
- Het opdoemen van een onverwachte schuld uit de nalatenschap.
Zuiver aanvaarden
Als erfgenaam kunt u kiezen tussen aanvaarden of verwerpen van de erfenis. Aanvaarding kan zuiver of beneficiair. Het nadeel van een zuivere aanvaarding is dat u ingeval van een negatieve nalatenschap privé aansprakelijk bent voor de schulden uit de erfenis. Zuiver aanvaarden kan dus financieel nadelig uitpakken. Daarom is er de mogelijkheid van beneficiair aanvaarden.
Let op!
Bij beneficiaire aanvaarding verkrijgt een erfgenaam alleen de goederen (bezittingen) van de nalatenschap die zijn overgebleven na aftrek van de schulden. Zijn de schulden groter dan de bezittingen, dan hoeft u deze in principe niet uit uw privévermogen te voldoen.
Zuiver aanvaarden kan met een bewuste acceptatie van de nalatenschap door het afleggen van een verklaring. In de praktijk gebeurt het echter regelmatig dat erfgenamen onbewust een nalatenschap zuiver aanvaarden. De woning van de overledene moet bijvoorbeeld snel worden ontruimd, u neemt wat spulletjes mee uit die woning of u betaalt nog openstaande rekeningen van de overledene. Dit zijn allemaal gedragingen waarmee u een nalatenschap zuiver heeft aanvaard, zonder een weloverwogen keuze. Het wetsvoorstel regelt dat straks alleen nog sprake is van zuivere aanvaarding door gedraging als u goederen uit de nalatenschap verkoopt of op andere wijze onttrekt aan eventuele schuldeisers.
Onverwachte schuld
Om erfgenamen te beschermen tegen een onverwachte schuld die bekend wordt na zuivere aanvaarding van de nalatenschap, krijgen zij de mogelijkheid om binnen drie maanden na ontdekking van deze schuld de kantonrechter te verzoeken om bescherming van privévermogen.
Let op!
Een onverwachte schuld is een schuld die de erfgenaam niet kende en ook niet behoorde te kennen op het moment dat hij de nalatenschap zuiver aanvaardde. Het gaat in ieder geval niet om schulden die uit de administratie blijken van de overledene, zoals hypotheekschulden, onbetaalde facturen en belastingschulden.
Slechts in uitzonderingssituaties zal sprake zijn van een onverwachte schuld. Een voorbeeld van een dergelijke schuld is een onverwachte verplichting tot het betalen van een schadevergoeding door de overledene.
naar boven
3. AOW-leeftijd definitief versneld omhoog
Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met de stapsgewijs versnelde verhoging van de AOW-leeftijd. U zult dus kortgezegd langer moeten doorwerken voordat u van uw pensioen kunt gaan genieten.
Vanaf 2016 gaat de AOW-leeftijd stapsgewijs omhoog naar 66 jaar in 2018. Vanaf 2018 gaat de AOW-leeftijd nog eens versneld omhoog om in 2021 uit te komen op 67 jaar. Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.
Onderstaande tabel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft de verhoging van de AOW-leeftijd weer.
Let op!
Bent u geboren op of na 1 januari 1955? Dan is uw AOW-leeftijd minimaal 67 jaar. Waarschijnlijk valt dit echter hoger uit, omdat vanaf 2022 de AOW-leeftijd afhangt van de gemiddelde levensverwachting. U weet vijf jaar van te voren wanneer u AOW krijgt.
naar boven
4. Lagere transitievergoeding voor kleine werkgever
Het is u vast niet ontgaan: vanaf 1 juli 2015 vervangt de transitievergoeding de huidige ontslagvergoeding. Op die datum treedt het nieuwe ontslagrecht uit de Wet werk en zekerheid in werking. Bent u een kleine werkgever, is uw financiële situatie niet rooskleurig en moet u daarom noodgedwongen uw werknemer ontslaan, dan bent u mogelijk een lagere en wellicht zelfs geen transitievergoeding verschuldigd. U moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Dankzij een overgangsregeling die geldt tot 1 januari 2020 is het mogelijk dat u als kleine werkgever (minder dan 25 werknemers) niet de gehele transitievergoeding verschuldigd bent. Onder voorwaarden telt namelijk de arbeidsperiode van uw werknemer vóór 1 mei 2013 niet mee voor de hoogte van de transitievergoeding. Uw slechte financiële situatie moet dan wel de bedrijfseconomische reden zijn om uw werknemer te ontslaan.
Toetsingscriteria
Voor deze overgangsregeling gelden drie zware toetsingscriteria:
- Het nettoresultaat van uw onderneming is in de drie boekjaren voorafgaand aan het jaar waarin de arbeidsovereenkomst eindigt of door u niet wordt voortgezet, kleiner geweest dan nul
- Er is sprake van een negatief eigen vermogen.
- De waarde van de vlottende activa is aan het einde van het boekjaar voorafgaand aan het jaar van beëindiging of niet voortzetting van de arbeidsovereenkomst, kleiner dan de kortlopende schulden. Dit zijn schulden met een resterende looptijd van maximaal één jaar.
Let op!
Wilt u gebruik maken van de mogelijkheid om een lagere transitievergoeding te betalen, dan moet u aantonen dat u aan bovenstaande drie toetsingscriteria voldoet. Zowel u als uw werknemer kunnen het UWV vragen te beoordelen of hieraan is voldaan.
naar boven
Kort nieuws & Tips
1. 6% of 21% btw bij vertraging onderhoud na 30 juni?
Verricht u onderhoud en renovatie aan een woning die ouder is dan twee jaar, maar is dit onverhoopt niet voor 1 juli afgerond? Let dan op, want op de gehele dienst is dan het 21% btw-tarief van toepassing. Dit betekent dat zowel op de deelfacturen die u voor 1 juli 2015 heeft verzonden als op de definitieve eindfactuur het 21% btw-tarief van toepassing is. Heeft u op de deelfacturen het 6% btw-tarief toegepast dan zult u dat op de definitieve eindfactuur moeten corrigeren.
naar boven
2. ANBI: deadline 30 juni
Is uw instelling aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)? Publiceer dan vóór 1 juli 2015 de meest recente jaarcijfers op de website. Doet u dit niet of bent u te laat, dan riskeert u het verlies van de ANBI-status. De volgende financiële informatie moet in ieder geval binnen zes maanden na afloop van het boekjaar worden gepubliceerd:
- de balans
- de staat van baten en lasten (winst -en verliesrekening)
- een financiële toelichting
naar boven
3. Stekker uit banksparen voor uitvaartkosten
Het kabinet is niet van plan om banksparen voor uitvaartkosten nog langer fiscaal te stimuleren. Er ligt dan ook een voorstel om de vrijstelling in box 3 voor deze bankspaarvariant per 1 januari 2016 af te schaffen. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog wel instemmen met dit voorstel van het kabinet. De vrijstelling in box 3 voor uitvaartverzekeringen blijft wel gewoon bestaan.
naar boven
4. Gebruikelijk loon voor de medisch specialist
De Belastingdienst heeft een standaard vaststellingsovereenkomst gebruikelijk loon opgesteld voor medisch specialisten met een bv. Hiermee biedt de Belastingdienst medisch specialisten de mogelijkheid het loon voor 2015 vast te stellen op minimaal € 120.000. Dit valt te lezen in een nieuwsbericht op de website www.integralebekostiging2015.nl. Uiteraard heeft de medisch specialist de keuze om een hoger loon toe te passen.
naar boven
5. Kinderopvangtoeslag op de schop
Er komt een nieuw systeem voor de kinderopvang. Vanaf 2018 krijgt u geen kinderopvangtoeslag meer van de Belastingdienst. Deze overheidsbijdrage gaat dan direct naar DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) die de bijdrage verrekent met de kinderopvanginstellingen. Uw ouderbijdrage aan de kinderopvang betaalt u straks via een ‘digitale portemonnee’ aan DUO. Daarnaast ontvangt DUO een overheidsbijdrage voor de kinderopvang. Voor de berekening van deze bijdrage geldt in principe uw jaarinkomen van twee jaar geleden.
naar boven
6. Subsidie praktijkleren: aanvraagperiode gestart
Met ingang van 1 januari 2014 is de afdrachtvermindering onderwijs afgeschaft en vervangen door een nieuwe regeling: de subsidieregeling Praktijkleren. Kunt u gebruik maken van de subsidieregeling Praktijkleren voor het studiejaar 2014/2015, dan kunt u deze aanvragen vanaf 2 juni 2015 tot en met 15 september 2015 (vóór 17.00 uur), via de website van RVO.nl. Wees er op tijd bij, want dan loopt u geen subsidie mis.
naar boven
Tot slot
Heeft u naar aanleiding van deze nieuwsbrief nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.
Bij de samenstelling van de teksten is naar uiterste betrouwbaarheid en zorgvuldigheid gestreefd. Onze organisatie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden en de gevolgen hiervan.