In juni 2015 heb ik mijn woning verkocht voor een bedrag van € 300.000. Ik heb deze woning gekocht in 2010 en destijds een aflossingsvrije lening afgesloten van € 300.000. Tot de verkoop van mijn woning was er nog niets afgelost op de lening. De lening is dan ook afgelost met de opbrengst van de verkoop van de woning. Ik ben van plan om in 2016 een nieuwe eigen woning te kopen voor € 500.000. Kan ik nog steeds een aflossingsvrije eigenwoninglening afsluiten of verlies ik dan mijn renteaftrek?

Ja, dat kan gedeeltelijk. Voor dit gedeelte behoudt u uw renteaftrek.

Voor een eigenwoninglening geldt vanaf 2012 dat de rente in principe alleen aftrekbaar is als de lening in maximaal 30 jaar volledig en ten minste annuïtair wordt afgelost. Naast de aflossingseis geldt de voorwaarde dat de lening is aangegaan ter verwerving, onderhoud of verbetering van de eigen woning.

Voor een oude eigenwoninglening hoeft u niet aan de eerste voorwaarde, de aflossingseis, te voldoen. Een oude eigenwoninglening is een lening die u op 31 december 2012 al voor uw eigen woning had.

Tip!
In een aantal uitzonderingsgevallen wordt een na 31 december 2012 afgesloten lening ook (gedeeltelijk) aangemerkt als oude eigenwoninglening. Neem voor deze specifieke situaties contact met ons op.

De lening op uw verkochte woning bestond al op 31 december 2012 en wordt dus aangemerkt als oude eigenwoninglening. U hoefde voor deze lening dan ook niet te voldoen aan de aflossingseis. Volgens de wettelijke bepalingen heeft u bij aflossing van deze lening in 2015 tot eind 2016 de tijd om zonder aflossingseis een nieuwe lening aan te gaan.

Het saldo van uw oude eigenwoninglening was vlak voor aflossing € 300.000. Nu u in 2016 een nieuwe eigenwoninglening aangaat, kan deze tot een bedrag van € 300.000 aflossingsvrij zijn zonder dat u uw renteaftrek verliest. Het restant van de lening (€ 200.000) zal in maximaal 30 jaar volledig en ten minste annuïtair moeten worden afgelost om voor renteaftrek in aanmerking te komen.

Let op!

U moet wel kunnen laten zien dat de lening is aangegaan ter verwerving, onderhoud of verbetering van de eigen woning. Deze voorwaarde geldt zowel voor het aflossingsvrije als voor het annuïtaire gedeelte van de lening.