Nadat de grens voor belastingvrije invoer al 15 jaar ongewijzigd was gebleven, is er overeenstemming bereikt over de nieuwe grens en de ingangsdatum. Vanaf 1 december 2008 mag er per reiziger voor 430 euro belastingvrij ingevoerd worden.

Vliegtuig, schip of land
Vanaf 1 december mag u als reiziger van buiten de EU voor een hoger bedrag vrij van accijns en BTW invoeren. Het plafond gaat van 175 naar 430 euro voor passagiers die van buiten de Europese Unie per vliegtuig of schip ons land binnen komen. Komt u over land, dan mag u voor 300 euro belastingvrij invoeren. Deze scheiding is aangebracht omdat u over land in staat bent vaker goederen de EU binnen te brengen.

Invoertarief
Voor bedragen boven de 430 euro geldt er een invoertarief van 3,5%, waar nog 19% BTW bovenop komt. Het gaat wel alleen om artikelen die u meeneemt in uw bagage en die voor persoonlijk gebruik zijn bestemd. Zijn de goederen voor de verkoop of voor uw bedrijf, dan geldt er doorgaans een hoger invoertarief. Voor sigaretten en drank zijn er overigens strengere regels van toepassing.

Tip
Het kan voordelig zijn om bepaalde goederen tijdens een eventueel verblijf buiten de EU aan te schaffen. Vanaf 1 december 2008 kunt u belastingvrij invoeren tot een totaal bedrag van 430 euro.