De afgelopen tijd hebben steeds meer mensen voor de aankoop van hun (eigen) woning een hypothecaire geldlening afgesloten bij een buitenlandse bank. Potentiële woningkopers kunnen dus kiezen tussen Nederlandse of buitenlandse geldverstrekkers. De voor- en nadelen op een rij.
Buitenlandse hypotheekverstrekkers hanteren vaak lagere (rente)tarieven. Dit is voor hen mogelijk omdat ze zonder tussenpersoon handelen. In zo’n situatie betaalt u niet mee aan de ‘overhead’ van de bank, maar enkel voor de verleende dienst. In Nederland gelden vaak hogere rentetarieven. Alle Nederlandse banken verhogen de geldende marktrente nog eens met ongeveer 0,5% ter compensatie van de kosten.
Als u van plan bent een buitenlandse hypotheek af te sluiten, is het handig om de volgende punten in overweging te nemen:
1) De taal:
De kans bestaat dat bij ingewikkelde kwesties misverstanden kunnen ontstaan.
2) Kortere looptijden van de geldlening:
De buitenlandse hypothecaire geldleningen hebben veelal een maximale looptijd van 15 jaar, terwijl in Nederland de looptijden vaak langer zijn. In de laatstgenoemde situatie wordt de totale aflossing op die manier over meer jaren gespreid. Uiteindelijk betaalt u wel meer rente, maar de maandlasten liggen wat lager.
3) Minder mogelijkheden tot maximale financiering:
Er kan in het buitenland bijna nooit een 100% financiering worden afgesloten, terwijl in Nederland een tophypotheek mogelijk is.
4) Beperkt aanbod van hypotheekvormen:
In het buitenland worden vaak alleen de lineaire hypotheek of de annuïteitenhypotheek aangeboden. Nederland is in dit opzicht beter ontwikkeld. Door het fiscale klimaat zijn er veel verschillende hypotheekvormen.
Tip
Overweeg of een buitenlandse hypotheek interessant kan zijn. Maak een goede afweging tussen het rentevoordeel en de praktische bezwaren.