Bedrijven en particulieren kunnen tot en met 2017 profiteren van een extra belastingvoordeel wanneer zij schenken aan culturele instellingen. De zogeheten multiplier voor de giftenaftrek is met één jaar verlengd (was tot en met 2016). Bovendien heeft de Europese Commissie het extra belastingvoordeel voor cultuurgiften definitief goedgekeurd.

Schenkt u als particulier aan een culturele ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) dan mag u in de aangifte inkomstenbelasting 25% meer aftrekken dan u geeft, waarbij het extra belastingvoordeel kan oplopen tot maximaal € 650. Als ondernemer mag u voor de vennootschapsbelasting de aftrek van uw gift met 50% verhogen. Voor uw bedrijf kan het extra voordeel van de gift oplopen tot maximaal € 625.

Bovendien geeft de verlenging tot en met 2017 mensen die periodiek schenken meer mogelijkheden. Aftrek van periodieke giften is immers gebonden aan een termijn van ten minste vijf jaar.

Campagne ‘Cultuur, Daar Geef Je Om’

Inmiddels is een campagne gestart om het geven aan cultuur onder de aandacht te brengen: ‘Cultuur, Daar Geef Je Om’. Op www.daargeefjeom.nl is informatie te vinden over de extra aftrek. De Geefwijzer op deze site wijst de weg door de fiscale faciliteiten.