Gerechtshof Leeuwarden heeft onlangs besloten dat een oproepkracht met een contract voor minder dan vijftien uur per week en onvoorspelbare werktijden, voor elke keer dat hij werkt voor minimaal drie uur loon moet ontvangen.

Deze regeling staat al jaren in de wet. Het is echter de eerste keer dat een gerechtshof zich hierover zo duidelijk uitspreekt.

Minimaal drie uur loon

Voor iedere keer dat u uw werknemer oproept heeft uw werknemer recht op minimaal drie uur loon. Dit geldt alleen als aan minstens één van de volgende voorwaarden is voldaan:

  • Uw werknemer heeft een contract voor minder dan vijftien uur per week.
  • U en uw werknemer hebben geen afspraak gemaakt over de werktijden.
  • U en uw werknemer hebben geen afspraak gemaakt over het aantal uren dat hij werkt.

Heeft u een werknemer in dienst met een oproepcontract van minder dan vijftien uur per week en onvoorspelbare werktijden? Dan moet u voor elke keer dat hij werkt minimaal drie uur loon betalen. Als uw werknemer met zo’n contract op een dag bijvoorbeeld 10 minuten werkt, dan moet u de overige 2 uur en 50 minuten dus ook uitbetalen!

Let op!
Werkt uw werknemer ’s ochtends om 11 uur een kwartier en dan een uur later opnieuw een kwartier, dan gelden beide kwartieren niet als aparte werkdiensten. U hoeft in dat geval dan ook niet twee maal loon voor 3 uur uit te betalen, maar u betaalt slechts eenmaal 3 uur werk.