Per 1 januari 2017 vervalt de vastgestelde gewichtscorrectie van 125 kg voor hybride personenauto’s in de motorrijtuigenbelasting. De gewichtscorrectie geldt dan alleen nog voor hybride bestelauto’s.

De fiscale stimulering van hybride personenauto’s wordt afgebouwd, zodat dergelijke auto’s steeds meer worden behandeld als reguliere personenauto’s. Een eerste stap in de motorrijtuigenbelasting is het einde van de gewichtscorrectie. Nu geldt voor een hybride personenauto nog een gewichtscorrectie van 125 kg als compensatie van het zware accupakket in een dergelijke auto. Die correctie vervalt per 1 januari 2017.

Let op!
Voor hybride bestelauto’s blijft de gewichtscorrectie nog tot en met 2020 bestaan.

Eerstvolgende rekening

Als het goed is heeft u als eigenaar van een hybride personenauto van de Belastingdienst een brief gekregen over het verdwijnen van de gewichtscorrectie van 125 kg voor uw auto. Deze verandering gaat in vanaf uw eerstvolgende rekening van drie maanden in 2017. Vanaf dan betaalt u weer motorrijtuigenbelasting over het ledig gewicht (leeggewicht) van uw auto.

Halftarief

Voor een personenauto met een CO2-uitstoot van maximaal 50 gr/km (plug-in hybride) blijft de motorrijtuigenbelasting tot en met 2020 nog wel de helft van het tarief dat voor een gewone personenauto moet worden betaald. Voor een hybride auto met een CO2-uitstoot boven de 50 gr/km geldt het volledig tarief.

Tip:
Voor een personenauto met een CO2-uitstoot van 0 gr/km, oftewel een volledig elektrische auto, betaalt u tot en met 2020 geen motorrijtuigenbelasting.