De staatssecretaris heeft zijn speerpunt gericht op belastingplichtigen die hun vermogen buiten het zicht van de Belastingdienst willen houden. Deze belastingplichtigen riskeren een boete van maximaal 300% van de verschuldigde belasting.

Belastingplichtigen moeten jaarlijks hun box 3-vermogen opgeven in hun aangifte. Dit betekent dat u zowel uw binnenlandse- als uw buitenlands vermogen moet opgeven. Indien u het vermogen niet opgeeft riskeert u een boete. Per 1 juli 2009 is de boete op verborgen box 3-vermogen verhoogd van 100% naar 300% (de zogenaamde vergrijpboete) van de verschuldigde belasting.

Vrijwillige verbetering
De Belastingdienst biedt u echter de mogelijkheid om alsnog juiste en volledige informatie te verschaffen. Dit wordt de inkeerregeling genoemd. Door gebruik te maken van de inkeerregeling voorkomt u een boete. U hoeft alleen de belasting inclusief heffingsrente te betalen over het alsnog aangegeven vermogen. U moet de Belastingdienst wel voor zijn. Dit betekent dat op het moment van inkeer de Belastingdienst nog niet op de hoogte is van uw verborgen vermogen.

U kunt aangiften die al zijn ingediend vrijwillig verbeteren door het formulier ‘Verklaring Vrijwillige verbetering Buitenlands vermogen’ in te vullen en op te sturen. U kunt dit formulier downloaden of ophalen bij uw belastingkantoor. Indien u meer informatie wenst over de inkeerregeling kunt u contact opnemen met de Inkeerlijn van de Belastingdienst via telefoonnummer (076) 526 01 28, of per e-mail: inkeer@belastingdienst.nl.

Let op!
De inkeerregeling is per 1 januari 2010 beperkt tot twee jaar na het ontstaan van het beboetbare feit. Dit betekent dat als u niet binnen twee jaar uw box 3- inkomen aangeeft, u een boete riskeert.