Bent u buitenlands belastingplichtige met vermogen in Nederland, dan betaalt u niet langer over dit hele vermogen belasting. U heeft namelijk recht op het heffingsvrije vermogen in box 3.

Te hoge voorlopige aanslag 2015

Heeft u als buitenlands belastingplichtige inmiddels een (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting over 2015 ontvangen, dan is in de berekening van het te betalen belastingbedrag nog geen rekening gehouden met het heffingsvrije vermogen. De Belastingdienst herstelt dit automatisch bij de berekening van de definitieve aanslag. Moet u nog aangifte doen over 2015 dan kunt u het heffingsvrije vermogen zelf invullen op het papieren aangifteformulier (C-aangifte of M-formulier). De online aangifte van de Belastingdienst voor buitenlands belastingplichtigen is aangepast na 15 juni.

Let op!
Bent u kwalificerend buitenlands belastingplichtige, woont u in Duitsland en voldoet u aan de 90%-regeling, of woont u in Suriname of op Aruba, Curaçao of St. Maarten? De Belastingdienst heeft bij de berekening van de belasting over uw vermogen wél rekening gehouden met het heffingsvrije vermogen in box 3.