Mijn werknemers ontvangen een korting op producten uit ons eigen bedrijf van 25% van de consumentenprijs. Onze vaste klanten ontvangen standaard een korting van 5% van de consumentenprijs. Is de korting voor mijn werknemers belast of onbelast?

Dat is afhankelijk van de hoogte van de totale korting op jaarbasis.

Als uw werknemers een korting krijgen die anderen (niet-werknemers) ook krijgen, dan vormt deze korting geen loon en raakt deze de werkkostenregeling niet. De standaardkorting van 5% die uw vaste klanten ook krijgen, vormt daarom voor uw werknemers geen loon.

Gerichte vrijstelling voor branche-eigen producten

Voor de overige korting geldt een gerichte vrijstelling voor branche-eigen producten. Onder deze vrijstelling kunnen uw werknemers een gericht vrijgestelde korting krijgen van maximaal 20% van de consumentenprijs van het product met een maximum van € 500 per werknemer per kalenderjaar. De door u gegeven korting van 20% (dat is de korting na vermindering van de standaardkorting voor vaste klanten) valt binnen deze gerichte vrijstelling. Als het totaal bedrag van de kortingen niet meer bedraagt dan € 500 per werknemer per kalenderjaar, zijn de kortingen voor uw werknemer dan ook onbelast.

Let op!
Voorwaarde is dat u de korting van 20% van de consumentenprijs aanwijst als eindheffingsbestanddeel in de vrije ruimte. Doet u dit niet, dan is de volledige korting van 20% bij uw werknemers individueel belast en dus niet vrijgesteld.

Heeft u de korting van 20% van de consumentenprijs aangewezen als eindheffingsbestanddeel in de vrije ruimte, maar bedraagt de totale korting meer dan € 500 per werknemer per jaar? Dan is het meerdere belast tegen 80% eindheffing als dit meerdere tezamen met alle overige aangewezen vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen hoger is dan 1,2% van uw totale fiscale loonsom.