Heeft u als erfgenaam het vruchtgebruik van een woning, dan bent u niet de eigenaar, maar u woont er wel in. Eigenaar krachtens erfrecht is diegene die het zogeheten bloot eigendom van de woning heeft. Ondanks dat u als vruchtgebruiker niet de eigenaar bent, mag u toch de door u betaalde hypotheekrente voor de woning in aftrek brengen, maar dan moet u wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Vruchtgebruik krachtens erfrecht

Wordt de eigendom van een woning krachtens erfrecht gesplitst in een vruchtgebruik en een bloot eigendom, dan wordt de schuld die de overledene destijds voor de woning was aangegaan, vaak een schuld voor de bloot eigenaar. Bent u de vruchtgebruiker of heeft u het recht van bewoning of gebruik van de woning krachtens erfrecht verkregen, dan kan de woning voor u als eigen woning worden aangemerkt. Tot zover niets nieuws.

Eigenwoningschuld

Door de invoering van de nieuwe eigenwoningregeling per 2013 is er wel iets veranderd. Hierdoor kan het zijn dat u plotsklaps de door u betaalde hypotheekrente en kosten niet meer in aftrek zou kunnen brengen. Wanneer de schuld voor de woning een schuld is van de bloot eigenaar, dan heeft u namelijk geen eigenwoningschuld. De schuld hoort immers niet tot uw vermogen. Zonder eigenwoningschuld, geen hypotheekrenteaftrek, ondanks dat u deze wel betaalt.

Hypotheekrenteaftrek

Gelukkig is dit probleem nu voorlopig opgelost. Betaalt u de hypotheekrente voor de woning, dan kunt u deze gewoon in aftrek brengen. Er gelden twee voorwaarden:

  1. De eigenwoningregeling is op u van toepassing. U heeft het recht van vruchtgebruik, van bewoning of van gebruik van de woning krachtens erfrecht verkregen, u geniet de voordelen en de kosten en lasten van de woning drukken op u.
  2. De schuld is weliswaar een schuld van de bloot eigenaar, maar voldoet voor het overige wel aan de voorwaarden die gelden voor de kwalificatie als eigenwoningschuld.

Tip:
Het gaat hier om een tijdelijke goedkeuring, waardoor u toch hypotheekrente in aftrek kunt blijven brengen. Er wordt nog bekeken hoe vruchtgebruiksituaties in de nieuwe eigenwoningregeling kunnen worden ingepast.