Wilt u uw onderneming geruisloos omzetten in een bv (inbrengen) en wel met terugwerkende kracht per 1 januari 2015? Dat kan, maar dan wel met haast, want 1 oktober nadert snel.

Inbreng

Wanneer u wilt overstappen naar de bv-vorm en daarbij uw huidige onderneming wenst in te brengen, dan kan dit op twee manieren: ruisend of geruisloos. Bij ruisend staakt u uw onderneming en betaalt u kort gezegd inkomstenbelasting over de in de onderneming aanwezige stille reserves en goodwill. De door u opgerichte bv neemt dan alle ingebrachte activa en passiva op de balans op tegen de werkelijke waarde. Bij geruisloze inbreng hoeft u nog niet af te rekenen met de Belastingdienst over de goodwill en stille reserves. Daar staat tegenover dat de bv verdergaat met de boekwaarden van de ingebrachte onderneming.

Terugwerkende kracht

Wilt u uw onderneming geruisloos omzetten in een bv met terugwerkende kracht naar 1 januari 2015, dan is haast geboden. U moet de geruisloze inbreng namelijk kenbaar maken met een voorovereenkomst of intentieverklaring. Deze moet samen met een speciaal geleideformulier aangetekend worden verstuurd naar de Belastingdienst vóór 1 oktober 2015. U heeft daarna nog de tijd tot 31 maart 2016 om de bv op te richten en de onderneming in te brengen.