Wilt u nagaan of uw gift aan een goed doel fiscaal aftrekbaar is? Vanaf 3 januari jl. kunt u dit via de website van de Belastingdienst met het ‘programma ANBI’ controleren.

ANBI
Vanaf 1 januari 2008 is uw gift alleen nog aftrekbaar voor de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting als deze wordt gedaan aan een bij beschikking aangemerkte Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Een ANBI is een kerkelijke, levensbeschouwelijke, charitatieve, culturele, wetenschappelijke of algemeen nut beogende instelling die de Belastingdienst heeft aangewezen als ANBI. Om als een ANBI te worden aangewezen moet de instelling jaarlijks een beschikking aanvragen bij de Belastingdienst.

Zoekprogramma
Via een programma op de website van de Belastingdienst kunt u eenvoudig uitzoeken of een bepaalde instelling of goede doelorganisatie een beschikking van de Belastingdienst heeft ontvangen en uw gift dus in aanmerking komt voor aftrek voor de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting.

Let op:
Doet u regelmatig giften aan goede doelorganisaties of vergelijkbare instellingen, controleer dan op de website van de Belastingdienst of deze giften (nog) aftrekbaar zijn.