Hoewel er hoopvolle signalen zijn blijft onze economie kwakkelen. Het kabinet heeft daarom oude bezuinigingen van stal gehaald die in eerste instantie door afspraken met sociale partners van tafel waren. Bovendien onderhandelen de coalitiepartners op dit moment over extra maatregelen om de begroting van de overheid in overeenstemming te brengen met Europese afspraken.

Het oude bezuinigingspakket van ruim € 4 miljard, met daarin enkele ongunstige maatregelen voor ondernemers, is in 2014 weer actueel. Zo krijgt u als werkgever waarschijnlijk weer te maken met de zogeheten crisisheffing als uw werknemer dit jaar meer dan € 150.000 verdient. Ook zal er geen inflatiecorrectie plaatsvinden en bent u dus volgend jaar meer inkomstenbelasting verschuldigd.

Extra bezuinigingen

Het kabinet wil echter € 6 miljard extra bezuinigen in 2014 waardoor er meer maatregelen nodig zijn. Over deze nieuwe maatregelen doen op dit moment veel geruchten de ronde. In de landelijke media spelen de volgende onderwerpen: afschaffing van de zelfstandigenaftrek op termijn, een nieuwe verhoging van de btw en diverse aanpassingen voor de stamrecht-bv. Zo zou het kabinet nadenken over een kortingsregeling waardoor het in 2014 eenmalig goedkoper is om de in een stamrecht-bv opgepotte ontslagvergoeding op te nemen. Ook zou het kabinet overwegen om voor nieuwe ontslaguitkeringen de stamrecht-bv helemaal af te schaffen.

Wees voorbereid!

Uiteraard is niets zeker in het politieke proces en is het nog even koffiedik kijken welke bezuinigingen in 2014 doorgaan. Wel is nu al duidelijk dat u als ondernemer niet zal worden ontzien.