Heeft u een oldtimer, dan kunt u een rekening tegemoet zien van de Belastingdienst voor de overgangsregeling. Is uw oldtimer jonger dan 40 jaar maar al wel op respectabele leeftijd, dan betaalt u door gebruik te maken van deze regeling aanzienlijk minder motorrijtuigenbelasting. Zoals gebruikelijk, gelden er wel voorwaarden.

Overgangsregeling

De oldtimervrijstelling in de motorrijtuigenbelasting geldt alleen voor auto’s van 40 jaar en ouder. Voor jongere oldtimers is er een overgangsregeling. Een jongere oldtimer is in dit geval een benzineauto die voor het eerst in gebruik is genomen tussen 1 januari 1976 en 1 januari 1988. Het gaat om de datum 1e toelating op uw kentekenbewijs.

Maakt u gebruik van de overgangsregeling, dan betaalt u voor een dergelijke auto in 2016 maximaal € 122 motorrijtuigenbelasting. Dat kan echter alleen als u de auto in de maanden januari, februari en december in de stalling zet. 

Let op!
De overgangsregeling geldt voor personen- of bestelauto’s op benzine, motoren en vrachtauto’s en autobussen die niet bedrijfsmatig worden gebruikt. Recent heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën aangegeven de oldtimerovergangsregeling niet te gaan uitbreiden naar LPG- en dieselvoertuigen. 

Betaling

Wilt u in 2016 deelnemen aan de overgangsregeling, betaal dan nog dit jaar de rekening die u binnenkort van de Belastingdienst ontvangt. De betaling moet binnen zijn bij de Belastingdienst vóór 1 januari 2016. 

Wilt u geen gebruikmaken van de overgangsregeling in 2016, betaal de rekening dan niet. In dat geval ontvangt u van de Belastingdienst in de loop van januari 2016 een rekening met het normale tarief aan motorrijtuigenbelasting voor uw auto.