Als u schulden heeft kunt u te maken krijgen met een beslag op uw inkomen. Er gelden wettelijke regels voor de bepaling van de hoogte van een beslag. U moet namelijk altijd een bedrag over houden om van te kunnen leven. Dit heet de beslagvrije voet. De berekening hiervan is verre van eenvoudig maar sinds deze week heeft de overheid een online hulp waarmee u deze beslagvrije voet zelf kunt berekenen.

Online hulp

De beslagvrije voet (ofwel het bedrag dat u mag overhouden om van te leven) is sterk afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Wijzigt daar iets in, dan wijzigt vaak ook uw beslagvrije voet. U mag daardoor mogelijk meer of minder overhouden om van te leven. De webtool geeft inzicht hierin en geeft u de mogelijkheid om te beoordelen of het beslag op uw inkomen niet te hoog is.

Tip:
Door het gebruik van de webtool krijgt u inzicht in de gegevens die nodig zijn om de beslagvrije voet te berekenen. Nu gebeurt het nog weleens dat bij een beslag een onjuiste beslagvrije voet wordt gehanteerd omdat gegevens ontbreken. De webtool kan helpen om een te lage beslagvrije voet en daarmee een te hoog beslag te voorkomen.

Wijziging berekening

Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft aangekondigd de berekening van de beslagvrije voet sterk te vereenvoudigen. Het streven is om deze vereenvoudigingen per 1 januari 2017 in te laten gaan.