De banken blijven zuinig met hun kredieten aan het bedrijfsleven. Onlangs stond de Europese Centrale Bank in de krant met het nieuws dat het steunprogramma rond mkb-financiering moest worden afgeblazen. Ondertussen blijft de economische malaise aanhouden. Een serieus alternatief voor de ondernemer die verlegen zit om kapitaal is het financieringsprogramma van de overheid.

Naast de verschillende regelingen van het ministerie van Economische Zaken bieden ook gemeenten, UWV, Microfinanciering Nederland en uiteraard de Belastingdienst financieringsfaciliteiten aan. Antwoord voor Bedrijven heeft alle mogelijkheden op een rij gezet. De Belastingdienst helpt door aantrekkelijke investeringsfaciliteiten en gunstige crisismaatregelen. De gemeenten steunen met name de kleine zelfstandige met de Bijstandsverlening zelfstandigen. UWV geeft starters met een ww-uitkering een steuntje in de rug en Microfinanciering Nederland stelt de zogeheten Qredits ter beschikking, een financieringsprogramma tot € 50.000.

Overzicht

Economische Zaken heeft zoveel te bieden dat er een overzicht is samengesteld van alle subsidies en regelingen op de website van Agentschap NL. Op deze website is ook een folder te downloaden waarin alles nog eens op een rij is gezet.