Moet u lang wachten op uw btw-teruggaaf? Dan heeft u mogelijk recht op vergoeding van belastingrente.

Beslissing binnen acht weken

Rentevergoeding btw-teruggaaf bij trage Belastingdienst

De Belastingdienst moet in principe binnen acht weken uw verzoek om btw-teruggaaf afhandelen. Dat gebeurt helaas niet altijd, bijvoorbeeld omdat de Belastingdienst vragen heeft over uw verzoek.

Rentevergoeding btw-teruggaaf 2021

Heeft u btw-teruggaaf betrekking op het jaar 2021? En ontving de Belastingdienst uw verzoek om btw-teruggaaf tenminste acht weken geleden? Dan moet de Belastingdienst u vanaf 1 april 2022 belastingrente vergoeden.

Tip! De belastingrente bedraagt momenteel 4%.

Rentevergoeding btw-teruggaaf 2020 en eerder

Ook voor btw-teruggaven over eerdere jaren moet de Belastingdienst u belastingrente vergoeden als acht weken zijn verstreken na ontvangst van uw verzoek om btw-teruggaaf.

Voorbeeld

De Belastingdienst ontvangt begin januari 2021 uw verzoek om btw-teruggaaf voor het vierde kwartaal 2020. Op 1 april 2021 heeft u nog geen teruggaafbeschikking ontvangen van de Belastingdienst. Op dat moment is uw btw-teruggaaf langer dan acht weken geleden door de Belastingdienst ontvangen. De Belastingdienst moet u dan vanaf 1 april 2021 belastingrente vergoeden.

Tijdvak belastingrente

Het tijdvak van de belastingrente vangt aan als acht weken zijn verstreken vanaf het moment dat de Belastingdienst uw verzoek om btw-teruggaaf ontving. Dit is alleen anders als het op dat moment nog geen 1 april is van het jaar volgend op het jaar waarop de btw-teruggaaf betrekking heeft. Dan vangt het tijdvak namelijk aan op 1 april. Het tijdvak eindigt veertien dagen na de dagtekening van de terugggaafbeschikking.

Vervolg voorbeeld

Uiteindelijk geeft de Belastingdienst de teruggaafbeschikking pas af met dagtekening 10 maart 2022. De Belastingdienst moet u dan 4% belastingrente vergoeden over de periode 1 april 2021 tot en met 24 maart 2022.

Tip! Controleer of u mogelijk recht heeft op belastingrente. De Belastingdienst kent deze namelijk niet altijd automatisch toe als u daar recht op heeft, blijkt uit een rechterlijke uitspraak die onlangs gepubliceerd werd.