Het is momenteel een drukke tijd voor leasemaatschappijen en autobedrijven. Volgend jaar worden de CO2-normen aangescherpt wat ongunstig uitvalt voor de bijtelling van veel populaire automodellen. Heeft u plannen voor aanschaf van een nieuwe zakelijke auto, wees er dan snel bij gelet op de levertijden van nieuwe auto’s: u kunt immers alleen profiteren van de huidige fiscale regels wanneer de auto op kenteken wordt gezet vóór 1 januari 2014.

Uiteraard geldt deze tip alleen voor automobilisten die bijtelling betalen omdat ze de auto van de zaak voor 500 kilometer of meer per jaar ook privé gebruiken. Hoeveel de bijtelling precies is, hangt af van de CO2-uitstoot van de auto, de brandstof en het moment waarop voor het eerst een kenteken is afgegeven voor de auto. Elk jaar worden de normen strenger.

Hoe zien de bijtellingscategorieën er voor dit jaar uit in vergelijking met volgend jaar?

  • Benzineauto’s: dit jaar kunt u in de 14%-categorie vallen wanneer de auto minder dan 96 gr/km uitstoot (in 2014 < 88 gr/km) of in de 20%-bijtelling wanneer de auto een uitstoot heeft tussen 96 en de 124 gr/km (in 2014 tussen 89 en 117 gr/km). Wanneer de auto een hogere uitstoot heeft dan de 20%-categorie, valt u automatisch in de hoogste bijtellingscategorie van 25%.
  • Dieselauto’s: de auto valt dit jaar in de 14%-categorie wanneer minder dan 89 gr/km (in 2014 minder dan 86 gr/km) wordt uitgestoten. De 20%-categorie geldt voor auto’s tussen de 89 en 112 gr/km uitstoot (in 2014 tussen de 86 en 111 gr/km).

Superzuinige auto’s die niet meer dan 50 gr/km aan CO2-uitstoot hebben, vallen dit jaar zelfs in de 0%-categorie. Schaft u een dergelijke auto in 2014 aan, dan geldt een bijtellingspercentage van 7%. Voor een nieuwe volledig elektrische auto bedraagt de bijtelling dan 4%.

Let op!
De aangeschafte auto blijft het bijtellingspercentage bij aanschaf houden voor een periode van zestig maanden. Aan het eind van die periode wordt bekeken of de auto tegen de dan geldende CO2-grenzen opnieuw voor een verlaagd bijtellingspercentage in aanmerking komt.