Bent u van plan een onderneming te starten in de vorm van een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) of commanditaire vennootschap (cv) dan hoeft u zich per 31 maart 2008 alleen nog bij de Kamer van Koophandel (KvK) te melden.

Eén keer inschrijven
Als startende ondernemer moet u uw onderneming laten inschrijven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel en aanmelden bij de Belastingdienst. Voorheen moest u zich nog bij deze twee instanties afzonderlijk melden. Start u een eenmanszaak, vof of cv dan kunt u vanaf 31 maart 2008 bij uw inschrijving bij de Kamer van Koophandel ook meteen uw melding bij de Belastingdienst regelen. Dit geldt alleen voor de eenmanszaak, vof en cv. De andere rechtsvormen moeten zich nog wel apart bij de Belastingdienst melden.

KVK-nummer en BTW-identificatienummer
Start u een eenmanszaak dan ontvangt u direct uw KvK-nummer en (indien van toepassing) uw btw-identificatienummer. Binnen een week bent u dan opgenomen in de systemen van de Belastingdienst en ontvangt u een bevestiging van het btw-identificatienummer. Start u een vof of cv dan ontvangt u binnen ongeveer een week uw btw-identificatienummer.

Let op!
Met het formulier ‘Voorbereiding Gemeenschappelijke inschrijving ‘ kunt u zich vooraf voorbereiden op de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Dit formulier is binnenkort via de site van de Belastingdienst te downloaden. Neemt u personeel in dienst dan vraagt de Kamer van Koophandel ook daarover informatie. U kunt zich hierop voorbereiden met het formulier ‘Aanmelding werkgever’. Ook dit formulier kunt u binnenkort downloaden via de site van de Belastingdienst.