Heeft u als Nederlandse btw-ondernemer in 2012 in een andere EU-lidstaat btw betaald, dan kunt u deze buitenlandse btw terugvragen. U doet dit door een teruggaafverzoek in te dienen bij de Belastingdienst. Wees er wel op tijd bij, want het kan maar tot 1 oktober 2013.

Het terugvragen van de in een ander EU-land betaalde btw kan alleen als u: ondernemer bent voor de omzetbelasting, met uw bedrijf btw belaste activiteiten verricht en u geen btw-aangifte doet in het andere EU-land.

Hoe werkt een teruggaafverzoek?

De door u betaalde buitenlandse btw vraagt u terug door een verzoek in te dienen op een speciale internetsite van de Belastingdienst. U heeft hiervoor inloggegevens nodig. Heeft u deze nog niet, dan kunt u de inloggegevens eenmalig aanvragen. U ontvangt deze dan binnen vier weken na uw aanvraag van de Belastingdienst.

Een teruggaafverzoek na afloop van een kalenderjaar kan al bij een terug te vragen btw-bedrag van ten minste € 50. Gaat het om een verzoek per kwartaal tijdens het kalenderjaar, dan moet het bedrag ten minste € 400 zijn.

Tip:
Wilt u de in 2012 in het buitenland betaalde btw terugvragen dan moet uw verzoek vóór 1 oktober 2013 binnen zijn. Bent u te laat dan kan het andere EU-land uw teruggaafverzoek weigeren.