De Belastingdienst mag een bestelauto waarin een bijrijderstoel is aangebracht, niet meer automatisch in de bijtelling betrekken.

Bijtelling privégebruik
De bijtelling voor privégebruik van een auto van de zaak komt aan de orde als een auto van de zaak ook voor privédoeleinden ter beschikking staat en met die auto op jaarbasis meer dan 500 privékilometers worden gereden. De auto van de zaak kan een personenauto zijn, maar ook een bestelauto. De bijtelling voor een bestelauto vervalt echter indien de bestelauto vanwege zijn aard of inrichting (nagenoeg) uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen en niet voor het vervoer van personen. Dit betekent dat een bestelauto met een bijrijderstoel voor de fiscus automatisch in de bijtelling kwam.

Niet meer automatisch in de bijtelling
Als gevolg van recente jurisprudentie valt een bestelauto met een bijrijderstoel niet meer automatisch onder de bijtelling. De fiscus moet naar meer zaken kijken dan alleen naar de aanwezigheid van een bijrijderstoel. Er moet vooral gekeken worden of de bestelauto naar aard en inrichting uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen. De Belastingdienst mag een bestelauto met bijrijderstoel dus niet meer zomaar in de bijtelling betrekken.

Let op!
Heeft u een bijrijderstoel in uw bestelauto, dan betekent dit niet meer automatisch dat u in de bijtelling wordt betrokken.