Vanaf 1 december dit jaar stapt de Belastingdienst over op uitbetaling op één rekeningnummer voor belastingteruggaven en toeslagen. Het rekeningnummer moet op uw naam staan. Met deze maatregel hoopt de Belastingdienst het aantal fouten met onjuiste rekeningnummers te verminderen en fraude te bestrijden.

Het is vanaf december dus niet meer mogelijk om een voorlopige aanslag of een toeslag door de Belastingdienst over te laten maken op andermans rekening. Het gaat om teruggaven voor de inkomstenbelasting, teruggaven bijdrage Zorgverzekeringswet en alle toeslagen behalve de kinderopvangtoeslag waarop een uitzondering kan worden gemaakt.

De Belastingdienst stuurt vóór 1 maart 2014 iedereen voor wie de betalingen gaan veranderen, een brief. Denk bijvoorbeeld aan mensen die met meerdere rekeningnummers in de systemen van de Belastingdienst staan. Hier zal de Belastingdienst overstappen op één rekeningnummer. Ontvangt u van de Belastingdienst bedragen op de gezamenlijke rekening met uw partner dan blijft dit zo. Zolang de rekening in ieder geval ook op uw naam staat. Dat geldt uiteraard ook voor mensen van wie de Belastingdienst maar één rekeningnummer op naam kent. Voor hen verandert er niets.

Tip:
U kunt ook altijd zelf een ander rekeningnummer aan de Belastingdienst doorgeven, mits dit maar op uw naam staat.

Ondernemers

Voor ondernemers blijft het mogelijk om voor de btw-teruggaaf per btw-nummer één rekeningnummer te gebruiken. Maar ook hier moet het rekeningnummer op naam staan van uw bedrijf. Ontvangt u een voorlopige teruggave van de inkomstenbelasting dan kunt u op de website van de Belastingdienst een ander rekeningnummer opgeven. Met deze ‘Opgaaf Rekeningnummer Ondernemers’ kunt u ook wijzigingen doorgeven voor betalingen en teruggaven van onder meer de loonheffingen, btw en motorrijtuigenbelasting.