Doet u onderzoek naar innovatie of houdt u zich bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten, productieprocessen of programmatuur? Of heeft u daar mensen voor in dienst? Wellicht kent u dan de WBSO, de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Is dat niet het geval dan wordt het voor u de hoogste tijd om kennis te maken met de voordelen van deze fiscale stimuleringsregeling!

WBSO steeds meer in trek

Steeds meer mkb-collega’s gaan u voor en profiteren van de WBSO. De WBSO is een fiscale regeling, dat wil zeggen dat bedrijven die zich bezighouden met S&O-werk (speur- en ontwikkelingswerk) minder loonheffing hoeven af te dragen. Zelfstandige ondernemers kunnen een vaste aftrek krijgen. Uit een verslag van de overheid blijkt dat in 2011 meer aanvragen en S&O-uren zijn toegekend aan bedrijven dan in 2010. Dit is het vierde opeenvolgende jaar dat de regeling groeit.

Het onderzoek zegt verder dat de WBSO vorig jaar 20.530 bedrijven telde, zo’n 1100 meer dan in 2010. Het mkb maakt het meeste gebruik van de WBSO. In 2011 bedroeg het aandeel van het mkb in het totale aantal aanvragen maar liefst 97%!

Des te meer reden voor innovatieve ondernemers die geen gebruik maken van de WBSO, om zich te verdiepen in de regeling. De WBSO is er immers ook voor zelfstandige ondernemers en voor bedrijven met werknemers die zich bezighouden met S&O.

De WBSO regeling ondersteunt vier soorten projecten:

  • ontwikkeling van technisch nieuwe producten, productieprocessen of programmatuur;
  • technisch wetenschappelijk onderzoek;
  • analyse van de technische haalbaarheid van een eigen S&O-project;
  • procesgericht technisch onderzoek.

Alle informatie op Agentschap NL

Het Agentschap NL is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling. Op de website http://www.agentschapnl.nl/programmas-regelingen/wbso leest u alles over de voorwaarden, het aanvragen en alle andere zaken rond de regeling. Er zijn zelfs gratis voorlichtingssessies over de WBSO.

Tip:
Bedrijven die aan S&O-werk doen, kunnen naast de WBSO gebruik maken van de RDA (Research en Development Aftrek). Hiermee kunt u uw R&D-kosten nog verder verlagen via een extra aftrekpost.