De fiscale regelingen rond de bestelauto zijn niet de eenvoudigste in ons belastingstelsel. Wanneer u bijvoorbeeld als kentekenhouder ook maar iets verandert aan de inrichting van uw bestelauto loopt u kans om bij een controle forse naheffingen en boetes van de Belastingdienst te krijgen. Gelukkig krijgt u vaak wel de mogelijkheid om een en ander te herstellen. Recentelijk is dit herstelbeleid nog een keer verduidelijkt door de staatssecretaris.

Soepel herstelbeleid

Wanneer u de inrichting van uw bestelauto verandert, voldoet u formeel niet aan de eisen van de wet om in aanmerking te komen voor de privileges van de BPM en motorrijtuigenbelasting. Het kan zijn dat u bijvoorbeeld voor het vervoer van bepaalde materialen eenmalig het interieur van uw bestelauto moet aanpassen waardoor de auto niet meer voldoet aan de inrichtingseisen. Wanneer u dan de pech heeft om op dat moment tegen een controle aan te lopen kan de schade echter reuze meevallen. Om belastingnaheffing en boetes te voorkomen moet u zich wel houden aan een aantal regels.

Neem de regels in acht

Zo moet de laadruimte voldoen aan de fiscaal vereiste maten, moet het karakter van bestelauto overeind blijven en kunt u de geconstateerde afwijkingen vrij snel en eenvoudig herstellen. De inspecteur stelt u binnen bepaalde tijd in de gelegenheid om te laten zien dat u uw bestelauto weer heeft ingericht volgens de wettelijke eisen. Er zijn nog meer cumulatieve voorwaarden, waar uw SRA-adviseur van op de hoogte is.

Let op!
De mogelijkheid tot herstel is eenmalig! Bovendien vervallen uw rechten wanneer aan u bij een eerdere aanhouding het zogeheten informatieformulier inrichtingseisen bestelauto’s is uitgereikt of schriftelijke informatie over de inrichtingseisen is opgestuurd. Er wordt ook geen herstel aangeboden als u als kentekenhouder de auto niet laat zien aan de inspecteur of de afwijkingen niet heeft hersteld. De naheffingsaanslag wordt dan alsnog opgelegd.