Zonnepanelenbezitters kunnen vanaf 20 juni 2013 de btw op de aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Hoe zit het nu als u voor die datum zonnepanelen heeft aangeschaft? U kunt wellicht de btw alsnog terugvragen door een beroep te doen op een recente uitspraak van Rechtbank Zeeland-West-Brabant.

U moet dan wel ‘al het nodige’ hebben gedaan om u tijdig te melden, maar op grond van het beleid van de Belastingdienst geen aangifteformulier toegestuurd hebben gekregen of anderszins ‘er niet doorheen zijn gekomen’. Wellicht heeft u zich niet gemeld, op grond van de informatie van de Belastingdienst? In dat geval is verdedigbaar dat u zich alsnog meldt voor btw-teruggaaf bij de Belastingdienst met een beroep op de uitspraak van de rechtbank.

Tip:
Heeft u voor 20 juni 2013 zonnepanelen aangeschaft en de btw niet teruggekregen van de Belastingdienst, overleg dan met uw adviseur of alsnog aanmelden bij de Belastingdienst in uw geval zinvol is.

Heeft u zonnepanelen aangeschaft na 19 juni 2013, maar heeft u zich tot nu toe niet gemeld bij de Belastingdienst?

Ook dan kunt u de btw alsnog terugvragen. Na de installatie moet u zich in principe tijdig als ondernemer bij de Belastingdienst melden met het formulier startende ondernemer (niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel). Tijdig wil zeggen binnen 1 maand na het kwartaal van installatie. Bent u te laat? Dan heeft u nog de tijd tot maximaal vijf jaar na het jaar van installatie van de zonnepanelen.