De Belastingdienst zet verschillende wapens in, om het oneigenlijk privégebruik van de auto van de zaak tegen te gaan. De Belastingdienst verwacht zo fraudeurs met de bijtelling van de auto van de zaak op heterdaad te betrappen.

Rijdt u in een auto van de zaak? Zorg er dan voor dat uw rittenadministratie op orde is. U mag met uw auto van de zaak maximaal 500 kilometers privé rijden per jaar. Maakt u meer dan 500 kilometers voor privégebruik dan krijgt u een bijtelling. De Belastingdienst gebruikt verschillende manieren om aan te kunnen tonen dat uw auto van de zaak niet bijtellingvrij is.

Registratie-auto’s

Continu rijden registratie-auto’s rond die de nummerborden van passerende auto’s filmen. Wanneer een auto meerdere malen is gefilmd, dan krijgt degene met een “Verklaring geen privé-gebruik auto” automatisch een herinneringsbrief thuis met de vraag of de verklaring nog actueel is.

Grensovergangen, evenementen, woonboulevards

De registratie-auto’s filmen sinds 2007 ook bij grensovergangen tijdens de vakantietijd of bij grote evenementen, pretparken, woonboulevards of bouwmarkten, vooral in het weekeinde. De ‘auto van de zaak’-rijders die gefilmd zijn kunnen een brief van de Belastingdienst verwachten met het verzoek om aan te tonen dat het om een zakelijke afspraak ging. Zo komt het wel eens voor dat auto’s van de zaak met caravan worden gefilmd bij grensovergangen, terwijl er sprake is van een “Verklaring geen privé-gebruik auto.”

Verkeersboetes, APK- en garagebedrijven

Ook is onlangs duidelijk geworden dat de Belastingdienst gebruik maakt van gegevens van flitspalen en trajectcontroles. Dit bekent dat de Belastingdienst zelfs uw verkeersboetes gebruikt om aan te kunnen tonen dat u meer dan de toegestane 500 privé-kilometers heeft gereden. Verder controleert de Belastingdienst kilometerregistraties van APK- en garagebedrijven.

Let op!
Houd uw kilometerboekhouding nauwkeurig bij om naheffingen en boeten van de Belastingdienst te voorkomen. Dreigt u gaandeweg het jaar de grens van 500 privé-kilometers te passeren, dan kunt u uw “Verklaring geen privé-gebruik auto” beter intrekken.